Aquest dissabte hem anat a revisar les 12 caixes niu que tenim penjades al voltant del poble. Aquesta feina s’ha de fer cada any, passada la temporada de cria de les aus, per fer un seguiment del grau d’ocupació, netejar-les i reparar aquelles que estiguin en mal estat. L’objectiu és deixar-les a punt per la nova temporada, que aviat començarà.
Aquestes caixes niu les vam construir ja fa tres anys en una jornada de voluntariat amb la canalla del poble. És un model dissenyat per a la nidificació de pàrids, bàsicament mallerengues.
Hem comprovat que totes les caixes niu han tingut de nou un 100% d’ocupació durant l’any 2017, fet que demostra que el territori que envolta el poble és deficitari en cavitats útils perquè aquestes espècies hi puguin fer el niu, fet d’altra banda normal, tenint en compte que els boscos de Renau són pinedes molt joves (com a màxim d’entre 40 i 60 anys) que van recuperar de forma espontània zones de conreu abandonades. Els arbres dels boscos joves no són prou madurs com per generar arbres morts per vellesa, cavitats i forats al tronc, on aquestes espècies hi farien de forma natural el niu.
Fins i tot la caixa penjada en un dels pins de la plaça (visible per a tothom) també ha estat ocupada aquest estiu passat per una família de mallerengues carboneres.
Algunes encara tenien ous no viables que havien estat abandonats, potser per la pèrdua de la mare o per depredació. També hem de dir que més de la meitat de les caixes s’havien fet malbé i algunes ja són inservibles. Tres caixes han estat depredades per picots, que a base de picar i picar el forat d’entrada de la caixa, aconsegueixen fer-lo prou gran com per entrar-hi el cap i capturar els pollets.
Tot això ens fa pensar en que haurem de canviar el disseny de les caixes i construir-ne de noves molt més resistents, no només a les condicions ambientals, sinó també a prova de picots i altres possibles depredadors naturals.
Les caixes són aprofitades també per diversos insectes per hivernar, com per exemple aquestes xinxes de l’ordre dels hemípters de les que hem trobat en gran quantitat a dins.
També hi hem trobat la xinx americana dels pins (Leptoglossum occidentalis), un insecte de la família dels heteròpters originari de les Muntanyes Rocallosses i el nord de Mèxic, que s’ha estès per tota Europa i els boscos de la Península Ibèrica i és considerat una espècie invasora. S’alimenta de les acícules i les llavors dels pins i pot arribar a actuar com a plaga forestal i causar danys importants en els boscos afectats. De moment pensem que el seu impacte en el retalls forestals de Renau no és important, però sí serà interessant seguir de prop l’evolució i possible expansió d’aquest insecte.
