Una caixa-niu per a gaig blau

A Renau Natura no parem mai 🙂 Mireu quina caixa-niu per a gaig blau (Coracias garrulus) hem instal·lat.

P1040264

El gaig blau és un ocell de la família dels corbs, que destaca pel seu plomatge blavós elèctric. A Catalunya es troba en un estat de conservació proper a l’amenaça, i es comptabilitzen només 560-810 individus. Això és causat sobretot per dues característiques concretes d’aquesta espècie: el costum de fer niu en forats d’arbres i per la seva dieta estrictament insectívora. D’una banda, el canvi en el paisatge, forçat per l’acció de l’home, ha comportat la desaparició de l’arbrat vell, on originàriament feia els seus nius, i d’una altra, l’ús indiscriminat d’insecticides en l’agricultura, que deixa a l’espècie cada vegada més desproveïda d’aliment. Així mateix, la intensificació agrícola i l’expansió del regadiu modifiquen l’hàbitat típic de secà en el que viu.

El gaig blau és un ocell migrador i viatja cada any des del sud i l’est de l’Àfrica cap al nord, per arribar a mitjans d’abril a Catalunya i establir-se, durant tot l’estiu, en petites contrades de les planes de la Depressió Central, l’Empordà, algunes comarques de Tarragona, i més irregularment per altres punts.

Els darrers anys per la zona de Renau-Nulles-La Secuita se n’han vist alguns individus. El paisatge agrícola de secà que ens envolta és un hàbitat favorable per al seu establiment. Esperem que la caixa-niu contribueixi a solucionar-li el problema de l’habitatge i alguna de les parelles que es mou per la zona pugui nidificar i establir-s’hi.

P1040262Fotografies del David Aragonès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s